+48 18 477 82 22
Write to us
Kup voucher
Guesthouse
Blog

KULINARNE INSPIRACJE MISTRZÓW

chleb drożdżowy ze szpinakiem

 

Składniki na 1 porcje:

  • 370 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 100 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 50 g sera żółtego cheddar
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • 230 ml ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka otrębów
  • szczypta soli i pieprzu

 

Sposób wykonania:

Ser cheddar zetrzyj na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szpinak i duś, często mieszając, aż wyparuje cała woda. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na stolnice przesiej mąkę, wsyp drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę soli, wszystko wymieszaj. Dolej wodę, wystudzony szpinak oraz starty ser. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto, gdyby było zbyt klejące dodaj odrobinę mąki. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Formę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz otrębami. Włóż ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz 45-50 minut. Zaraz po upieczeniu jeszcze ciepły chleb wyjmij z foremki i przykryj.

Życzymy smacznego objadania się.

 

 

 

PRZYJĘCIA OKAZJONALNE

HOTELOWA CUKIERNIA

TORTY

  • weselne, urodzinowe, jubileuszowe,
  • na chrzest, na komunię,
  • dla dzieci i inne

CIASTA

  • czekoladowe, biszkoptowe, marchewkowe, jogurtowe, ucierane z owocami i kruszonką
  • sernik, makowiec, orzechowiec, szarlotka, piernik, babka

DESERY

Tarty, babeczki, rogaliki, ciasteczka kruche, muffinki, melanż czekoladowy, sweet shoty

Newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close