+48 18 477 82 22
Write to us
Donate a gift
Guesthouse

KULINARNE INSPIRACJE MISTRZÓW

Kaszanka panierowana w panko/ jabłko/ miód/ cydr/ bekon/ tapioka/ oliwa truflowa/ wiśnia

 

Składniki na 1 porcje:

  • 100 g kaszanki
  • 100 g jabłka
  • 0,05 g tapioki
  • 100 g bekonu
  • 1 łyżeczka miodu "lipowego"
  • 0,50 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 0,05 g maltodekstryna
  • 100 g wiśni świeżych bądź mrożonych
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 jajko
  • 0,02 g szafranu
  • 100 ml wina czerwonego słodkiego
  • 100 ml oleju rzepakowego

 

Sposób wykonania:

Kaszankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe kulki i następnie obtaczamy w jajku i panko ( czynność tą powtarzamy dwa razy ). Smażymy na gorącym oleju rzepakowym do zarumienienia się. Jabłko obieramy kroimy na 3 części, w tym przypadku na "listki " i marynujemy je w miodzie i cydrze ( miód i cydr gotujemy a następnie studzimy ) Bekon kroimy na cienkie plasterki, przekładamy na suchą i zimna patelnie i wysmażamy na tzw. chipsy ( nadmiar tłuszczu odlewamy, aż do momentu chrupkości bekonu ). Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy szafran, gdy woda się zagotuje wsypujemy tapiokę, gotujemy aż do miękkości. Następnie wykładamy tapiokę na pergamin do momentu ostudzenia. Maltodekstrynę łączymy z oliwą truflową i delikatnie mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Wiśnie podsmażamy na patelni z dodatkiem wina, miodu i rozmarynu, gdy wiśnie będą miękkie blenderujemy na jednolitą masę. Układamy wobec własnej wyobraźni.

A oto nasza propozycja

Życzymy smacznego 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYJĘCIA OKAZJONALNE

HOTELOWA CUKIERNIA

TORTY

  • weselne, urodzinowe, jubileuszowe,
  • na chrzest, na komunię,
  • dla dzieci i inne

CIASTA

  • czekoladowe, biszkoptowe, marchewkowe, jogurtowe, ucierane z owocami i kruszonką
  • sernik, makowiec, orzechowiec, szarlotka, piernik, babka

DESERY

Tarty, babeczki, rogaliki, ciasteczka kruche, muffinki, melanż czekoladowy, sweet shoty

Newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close