+48 18 477 82 22
Write to us
Donate a gift
Guesthouse

KULINARNE INSPIRACJE MISTRZÓW

Krem z batatów z pudrem z chilli 

 

Składniki 4-6 porcji:

  • 1 litr/ 1.5 litr - bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków posiekanego czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 kilogram batatów pokrojonych w kostkę
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • Krem balsamiczny
  • Jabłko szara reneta pokrojone w drobną kostkę
  • Cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • Płatki chilli

Sposób wykonania:

W garnku na oliwie zeszklić cebulę. Dodać imbir, czosnek, trawę cytrynową, wszystko smażyć przez około 4 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodajemy curry, kurkumę i podsmażamy 1 minutę, aby uwolnił się aromat z przypraw. Dolać gorący bulion i zagotować. W trakcie gotowania dodajemy bataty i marchewkę. Gotować od 15 do 20 minut, aż bataty będą miękkie. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić przed zmiksowaniem. Całość zblendować, na gładką kremową masę. Postawić z powrotem na małym ogniu, wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą pieprzem i cukrem. Zupę polać kremem balsamicznym, oraz posypać wymieszanym jabłkiem z cebulą, wraz z płatkami chilli.

Życzymy Smacznego

PRZYJĘCIA OKAZJONALNE

HOTELOWA CUKIERNIA

TORTY

  • weselne, urodzinowe, jubileuszowe,
  • na chrzest, na komunię,
  • dla dzieci i inne

CIASTA

  • czekoladowe, biszkoptowe, marchewkowe, jogurtowe, ucierane z owocami i kruszonką
  • sernik, makowiec, orzechowiec, szarlotka, piernik, babka

DESERY

Tarty, babeczki, rogaliki, ciasteczka kruche, muffinki, melanż czekoladowy, sweet shoty

Newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close