+48 18 477 82 22
Napisz do nas
Podaruj prezent
Pensjonat

KULINARNE INSPIRACJE MISTRZÓW

Krem z batatów z pudrem z chilli 

 

Składniki 4-6 porcji:

  • 1 litr/ 1.5 litr - bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków posiekanego czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 kilogram batatów pokrojonych w kostkę
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • Krem balsamiczny
  • Jabłko szara reneta pokrojone w drobną kostkę
  • Cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • Płatki chilli

Sposób wykonania:

W garnku na oliwie zeszklić cebulę. Dodać imbir, czosnek, trawę cytrynową, wszystko smażyć przez około 4 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodajemy curry, kurkumę i podsmażamy 1 minutę, aby uwolnił się aromat z przypraw. Dolać gorący bulion i zagotować. W trakcie gotowania dodajemy bataty i marchewkę. Gotować od 15 do 20 minut, aż bataty będą miękkie. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić przed zmiksowaniem. Całość zblendować, na gładką kremową masę. Postawić z powrotem na małym ogniu, wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą pieprzem i cukrem. Zupę polać kremem balsamicznym, oraz posypać wymieszanym jabłkiem z cebulą, wraz z płatkami chilli.

Życzymy Smacznego

PRZYJĘCIA OKAZJONALNE

HOTELOWA CUKIERNIA

TORTY

  • weselne, urodzinowe, jubileuszowe,
  • na chrzest, na komunię,
  • dla dzieci i inne

CIASTA

  • czekoladowe, biszkoptowe, marchewkowe, jogurtowe, ucierane z owocami i kruszonką
  • sernik, makowiec, orzechowiec, szarlotka, piernik, babka

DESERY

Tarty, babeczki, rogaliki, ciasteczka kruche, muffinki, melanż czekoladowy, sweet shoty

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij