+48 18 477 82 22
Napisz do nas
Kup voucher
Pensjonat
Blog

KULINARNE INSPIRACJE MISTRZÓW

chleb drożdżowy ze szpinakiem

 

Składniki na 1 porcje:

  • 370 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 100 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 50 g sera żółtego cheddar
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • 230 ml ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka otrębów
  • szczypta soli i pieprzu

 

Sposób wykonania:

Ser cheddar zetrzyj na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szpinak i duś, często mieszając, aż wyparuje cała woda. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na stolnice przesiej mąkę, wsyp drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę soli, wszystko wymieszaj. Dolej wodę, wystudzony szpinak oraz starty ser. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto, gdyby było zbyt klejące dodaj odrobinę mąki. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Formę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz otrębami. Włóż ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz 45-50 minut. Zaraz po upieczeniu jeszcze ciepły chleb wyjmij z foremki i przykryj.

Życzymy smacznego objadania się.

 

 

 

PRZYJĘCIA OKAZJONALNE

HOTELOWA CUKIERNIA

TORTY

  • weselne, urodzinowe, jubileuszowe,
  • na chrzest, na komunię,
  • dla dzieci i inne

CIASTA

  • czekoladowe, biszkoptowe, marchewkowe, jogurtowe, ucierane z owocami i kruszonką
  • sernik, makowiec, orzechowiec, szarlotka, piernik, babka

DESERY

Tarty, babeczki, rogaliki, ciasteczka kruche, muffinki, melanż czekoladowy, sweet shoty

Newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij